RO

ZESTREA

ÎNSCRIEȚI-VĂ LA NEWSLETTER

Dați-ne email-ul și vă scriem când iese jocul!

Am făcut Zestrea cu scopul să avem un joc de societate numai bun pentru prietenii noștri români. Acum se va lansa în română și engleză, pentru toți cei care își doresc o experiență amuzantă și unică. Dacă vă place ideea și vreți să ne susțineți pe KICKSTARTER, înscrieți-vă aici și vă dăm de știre când începe campania de strâns fonduri. Mulțumim!

Zestrea Round Sticker

Un joc românesc despre boieri și țărani, nunți și mișmașuri tradiționale românești, negocieri dubioase și supraviețuit Vremuri Grele.

PLAYLISTUL OFICIAL DE JUCAT ZESTREADESPRE ZESTREA

Zestrea este un joc original românesc în care jucătorii sunt boieri. Pe moșia lor trăiesc țărani, care se căsătoresc, lucrează pământul și își văd de viețile lor. Boierii (jucătorii) pot să le influențeze viețile pe parcursul jocului dând cu zarul și jucând cărți de Soartă.


Între timp, viața decurge în ritmul ei haotic, cu bune și mai ales cu rele. Țăranii fac copii, le e foame, se iau la bătaie și multe alte nebunii. Pentru toate acestea plătesc, firește, boierii.

Zestrea e inspirată din nunțile românești, cu dar, lăutari și furat de mirese, precum și din provocările vieții la țară în secolele 19-21.

Jucătorii sunt boieri, și încearcă să se îmbogățească cu Zestre. Aceasta este folosită drept monedă de schimb.

Two villager cards. Lad and Maiden.

Țăranii - feciori și mândre, care trăiesc la boier pe domeniu

Zestre card

Cartea de Zestre, care se plătește la nuntă, dar se poate da și cadou sau răsplată la înțelegere cu alți boieri...

Land card

Boierii au jucat un rol important în modernizarea României și au contribuit la progresul cultural și economic al țării. În joc, trebuie să protejeze țăranii de vremurile grele.

Pentru alte detalii, puteți descărca manualul de joc (în format PDF), pe engleză sau română.

SOARTĂ

Cărțile de Soartă sunt cărți de acțiune sau roluri pentru țărani. Ele fac jocul strategic, și pot fi folosite ca să faci minuni de genul:

- Lăutar - acesta poate adăuga șanse de nuntă, adică nunțile să iasă mai ușor când se dă cu zarul

- Se fură mireasa - se joacă pe loc, după o nuntă reușită a altor boieri

- S-o sfădit mama cu tata - cartea se joacă pe un cuplu care se desparte, țăranii rămânând singuri pe domeniul boierului, și putând fi căsătoriți mai departe...

- Pune dulăul pe el, Bătaie la Birt - cărțile de dușmănie, cu care se pot elimina feciori de la alți boieri (sau de la boierul însuși, dacă are prea multe guri de hrănit și niciun fel de scrupule)

- Cu TIR-ul pă Italia, Afacere cu Murături, Ziua de Țuică - acestea sunt cărți de Soartă care pot fi jucate să îmbogățească boierul, oferind +2 Zestre per fecior, mândră, respectiv pământ de pe domeniul boierului.

- și așa mai departe.

 

În joc sunt 23 de cărți unice de Soartă și 12 roluri pentru țărani.

Se mai pot face tot felul de matrapazlâcuri și șmecherii cu cărțile de Soartă, fără limitări, acesta e modul cel mai interesant de a strânge o grămadă de Zestre.

În joc se fac nunți între mândre și feciori, dar ocazional se pot face și nunți între țărani de același sex, la Amsterdam, unde e legal. Asta se poate face cu ajutorul cărților de Soartă - Nunți la Amsterdam, sau Schimbare de sex.


Pe lângă asta, se mai pot face tot felul de matrapazlâcuri și șmecherii cu cărțile de Soartă, acestea fiind modul cel mai interesant de a face o grămadă de Zestre în joc.

VREMURI GRELE

Vremurile Grele vin odată pe tură și afectează toți boierii. Printre ele se află:

- Potopul, care îneacă mândre, feciori, cupluri sau pământuri

- Haiducii, care fură mândrele și zestrea boierilor

- Comunismul, care ia toată Zestrea și Pământul boierilor și le redistribuie în mod egal (surplusul merge la Stat)

- Colindatul, unde boierii se colindă și își cer unii altora zestre ca răsplată (de obicei toată lumea cere de la cel mai bogat...)

- Foncirea, unde vine unul de la Stat și cere boierilor să plătească taxa pe pământ, altfel le ia pământul...

- și așa mai departe

În joc se află 15 Vremuri Grele, care se joacă 5 la nimereală într-o tură, făcând jocul foarte diferit de la tură la tură.

ZESTREA PE ROMÂNĂ ȘI ENGLEZĂ

Jocul va ieși în limba română și engleză, în două ediții. Acest fapt permite românilor să se bucure de unul din puținele jocuri de societate originale românești, și în același timp străinilor să joace un joc de calitate cu inspirație românească, din care pot învăța câte ceva despre umorul și cultura noastră.

Sperăm că ne susțineți! Iar dacă sunteți fani împătimiți de boardgames, cunoașteți prieteni cărora le-ar plăcea așa ceva, sau pur și simplu vi s-au părut amuzante ideile noastre, ei bine, pregătim o campanie de Kickstarter special pentru voi! Avem newsletter, unde vă puteți înscrie cu mail-ul.

ECHIPA

Horațiu Roman as a Fecior card
Horațiu Roman as a Fecior card
Horațiu Roman as a Fecior card
Horațiu Roman as a Fecior card

Horațiu Roman și Alex Pațiu sunt designerii care au conceput Zestrea la un game jam la festivalul Clujotronic în Septembrie 2018, Maria Surducan s-a alăturat echipei pe partea grafică, și Laura Bularca ne ajută să publicăm jocul și să îl ducem la bun sfârșit.

Urmăriți-ne pe social media! Vă mulțumim frumos!

Zestrea on BoardGameGeek

Sfat: Una dintre Vremurile Bune din joc se numește Fonduri Europene și are ca răsplată 2 Zestre pentru fiecare Boier. În plus, Boierii care apreciază pagina de facebook primesc încă 2 Zestre fiecare, așa că luați-o înaintea altor jucători apreciind pagina de pe acum.